Witamy Fora Znalezione w sieci Kuchnia Wrocławska – historia z garnkiem w tle

Otagowane: ,

Przeglądasz 10 wpisów - od 181 do 190 (z 200)
  • Autor
    Wpisy
  • Chłopiec Papuśny
    Uczestnik
      Liczba postów: 3706

      Łazanki trochę inaczej. Wklejam adres bo sam robiłem i są naprawdę pyszne.

      https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/351-lazanki-z-biala-kapusta

      Chłopiec Papuśny
      Uczestnik
        Liczba postów: 3706

        Polecam na dzień. 🙂

        Chłopiec Papuśny
        Uczestnik
          Liczba postów: 3706

          Składniki na wodzionka, czyli śląska zupa z czerstwego chleba
          5-6 kromek mocno czerstwego chleba
          6 ząbków czosnku
          15-20 dag słoniny
          4 szklanki bulionu
          sól
          2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
          To Ci się przyda!

          Obrane ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj, następnie rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Chleb pokrój na sporą kostkę.
          Słoninę pokrój na małą kostkę, wrzuć na patelnię, lekko posól i wytop chrupiące skwarki.
          Bulion doprowadź do wrzenia.
          Kostki chleba i czosnek rozłóż do 4 talerzy, dodaj skwarki i po łyżce wytopionego z nich tłuszczu. Zalej wrzącym bulionem.
          Posyp natką pietruszki i od razu podawaj.

          Dodatkowe informacje Zupa najlepiej smakuje na domowym, mięsnym bulione, niemniej jednak można ją również przygotować na bulionie z kostki.
          Smak zupa będzie miała bogatszy, jeśli do jej przygotowania użyjesz wędzonej słoniny.

          Chłopiec Papuśny
          Uczestnik
            Liczba postów: 3706
            Chłopiec Papuśny
            Uczestnik
              Liczba postów: 3706
              Chłopiec Papuśny
              Uczestnik
                Liczba postów: 3706

                Dla mojego kochania 🙂

                Chłopiec Papuśny
                Uczestnik
                  Liczba postów: 3706
                  bwalaszczyk
                  Uczestnik
                    Liczba postów: 20
                    Chłopiec Papuśny
                    Uczestnik
                      Liczba postów: 3706
                      Chłopiec Papuśny
                      Uczestnik
                        Liczba postów: 3706

                        Warzywne kotleciki to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych. Możesz je robić nie tylko z ziemniaków, ale również cukinii czy marchewki. Doskonale pasuje do nich sos na bazie jogurtu z dodatkiem świeżych ziół i czosnku.

                        Składniki:

                        – 3 ziemniaki
                        – 1 średnia cukinia
                        – 1 marchewka
                        – 5 łyżek mąki orkiszowej (można zastąpić razową lub pszenną)
                        – 1 jajko
                        – sól i pieprz do smaku
                        – oliwa do smażenia

                        Do podania:

                        – 1 szklanka jogurtu naturalnego
                        – 2 ząbki czosnku
                        – 2 łyżki szczypiorku
                        – sól i pieprz do smaku

                        Sposób przygotowania:

                        Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

                        Przygotuj kotleciki: Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp solą i umieść na sitku na ok. 20-30 minut, żeby osączyć z nadmiaru soku. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru płynu (zachowaj nieco soku na wszelki wypadek). Wszystkie warzywa wymieszaj razem z jajkiem i mąką oraz solą i pieprzem na gęstą masę. Z masy formuj małe kotleciki, smaż na rozgrzanej oliwie. Podawaj z sosem.
                        Więcej: http://popierwszenatura.gazeta.pl/naturalnie_ugotuj/7,166895,24137961,dobrze-zjedz-kazdego-dnia-kilka-przepisow-na-zdrowe-dania-na.html#s=BoxLSLink

                      Przeglądasz 10 wpisów - od 181 do 190 (z 200)
                      • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.