Witamy › Fora › Znalezione w sieci › Kuchnia Wrocławska – historia z garnkiem w tle
Otagowane: muzyka prawdy, Rap
-
AutorWpisy
-
Rosół (może być z kostki) 1,5 litra
pół piersi z kurczaka
5-6 pieczarek
5 grzybków mun (nie koniecznie)
duża cebula
pół puszki pędów bambusa
2 łyżki ostrego keczupu
2 łyżki przyprawy Sambal Oelek
2 łyżki octu winnego
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 małe jajka
2 łyżki sosu sojowego
łyżka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
Cebule pokroić w piórka, kurczka pokroić w małe kawałeczki wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować 10 minut. Dorzucić wczesniej namoczone, pokrojone w paseczki grzyby mun. Pieczarki pokroić w plastry dorzucić do zupy razem z bambusem. Gotować kolejne 10 minut. Rozbełtane w szklance jajko powoli wlewać do gotującej się zupy, ciągle mieszając widelcem (z jajek mają powstać taki drobniutkie wstążeczki – kłaczki). Zupę doprawić octem, keczupem , przyprawą sambal oelek, sosem sojowym i przecierem. Na konieć wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie (odrobina) mąkę ziemniaczaną. Zagotować.chili con carne
Przygotowanie:
20 minut
Gotowanie:
60 minut
Danie gotowe w:
80 minut
Kalorie:
113 kcal/ 100 g
Liczba porcji:
4
GŁÓWNE SKŁADNIKI
WERSJA NR.1
500 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
2 pomidory
200 g czerwonej fasoli z puszki
200 g kukurydzy z puszki
100 ml bulionu warzywnego
1 łyżka oliwy
1 łyżka chili
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka cukru
WERSJA NR. 2
500 g mięsa wieprzowego
1 czerwona papryka
2 łyżki chili
2 cebule
3 ząbki czosnku
2 pomidory
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 szklanki bulionu
2 łyżki oliwy
2 łyżki słodkiej papryki
2 łyżki curry
sól
pieprz
Główne składniki chili con carne to kwintesencja kuchni meksykańskiej: papryka chili, drobno krojone mięso mielone, cebula, pomidory, fasola i kukurydza. To pikantne danie podaje się zwykle z tortillą, nachos, tacos lub gotowanym ryżemSposób przygotowania:
Wersja nr.1:
Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, chili i kmin rzymski, całość smaż przez kilka minut, mieszając
Stopniowo dodawaj zmieloną wołowinę, mieszając
Dodaj obrane, pokrojone w ćwiartki pomidory, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu
Duś pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając
Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś całość przez kolejne 10 minut
Dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj pod przykryciem jeszcze przez 5 minut
Gotową potrawę podlewaj stopniowo gorącym bulionem, aż uzyska konsystencję gęstego sosu.
Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z białym ryżem lub z plackami tortilli
Gotowe chili doskonale prezentuje się polane odrobiną śmietany. W wydaniu bardziej dietetycznym możesz również podawać chili con carne na liściach sałaty. Jeśli przygotujesz większą ilość, potrawa będzie znakomicie smakować również następnego dnia, może także zostać bez problemu zamrożona. W wersji marokańskiej przepis na chili con carne możesz na koniec wzbogacić o dodatek szczypty cynamonu oraz kilku kostek gorzkiej czekolady.Wersja nr.2 :
Mięso oczyszczamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.Obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Myjemy paprykę i kroimy ją na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej naszą posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę. Obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i wrzucamy na patelnię do cebuli i papryki
Do warzyw na patelni dodajemy zmielone przez nas wcześniej mięso. Wszystko zalewamy 1/2 szklanki bulionu. Mieszamy i dusimy na małym ogniu
Pomidory myjemy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dorzucamy je do warzyw i mięsa na patelnię
Czerwoną fasolę z puszki odcedzamy i opłukujemy wodą na sicie. Dodajemy ją do duszącego się mięsa z warzywami. Dokładnie wszystko mieszamy
Na patelnię dodajemy 2 łyżki chili, 2 łyżki słodkiej papryki i 2 łyżki curry. Całość doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.Chili con carne przekładamy na talerze i podajemy jeszcze gorąceJedzenie mięsa jest niefajne. A ponieważ nie sądzę bym umiała Cię przekonać (wiesz , niska samoocena:) , nie będę się z Tobą kopała 🙂
Wiesz. Wcale tak duzo miesa nie jadam. Jak juz to kurczaka. Kiełbas praktycznie nie ruszam. Nie smakune mi zbytnio. A na gotowanie i zajmowanie sie wyliczaniem co ile bialka nie chce mi sie. 🙂 Zawsze moźemy się umówić. Może akurat mnie przekonsz.😉
Zupa wonton (Wonton soup)
Zupa wonton to chyba jedna z bardziej znanych orientalnych zup, podczas naszej podróży po Azji jedliśmy ją wielokrotnie i mimo różnic zależnych od regionu, nadzienia pierożków czy przypraw użytych do jej przygotowania przez lokalnych kucharzy, smakowała zawsze po prostu dobrze. Zupę wonton możecie też samodzielnie przygotować w domu. Poniżej podaję przepis, który zaadaptowałam do polskich warunków. Oryginalnie zupę wonton przygotowuje się na długo gotowanym bulionie, koniecznie z dodatkiem wieprzowiny (nóżki i tym podobne historie) ale ja odtworzyłam dla Was jej smak używając esencjonalnego, swojskiego rosołu, gotowanego na wołowinie, kurczaku i piersi kaczki. Ważne, żeby rosół, którego użyjecie był wyrazisty w smaku, wtedy Wy też poczujecie Azję w swojej kuchni 🙂
pierożki zupa wonton
Składniki na 8 porcji:
Na zupę:~ 2 litry rosołu (intensywnego w smaku)
~ 4 cm imbiru
~ 4 łyżki jasnego sosu sojowego
~ 2 łyżki sosu rybnego
~ kilka kropli oleju sezamowego (do podania)
~ 2-3 zielone cebulki (+ do podania)
~ 2-3 gałązki świeżej kolendry
~ 3 ząbki czosnkuNa ciasto:
~ 2 szklanki mąki pszennej
~ 1 jajko
~ 1/3 szklanki gorącej wody
~ 1/2 łyżeczki soliNa farsz:
~ 400 g zmielonego mięsa (gotowane lub surowe, użyłam wołowiny)
~ 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
~ 2 cm imbiru
~ 1 ząbek czosnku
~ 3 sztuki zielonej cebulki (biała część)
~ 2 łyżki sosu sojowego
~ 1 łyżka oleju sezamowegoDRUKUJ PRZEPIS
1
Przygotować zupę: podgrzać rosół, dodać do niego pokrojony w plasterki imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić sosem sojowy i sosem rybnym, dorzucić zieloną cebulkę oraz gałązki kolendry, gotować na małym ogniu około 15 minut.2
Przygotować ciasto: z podanych składników zagnieść plastyczne, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki jeśli będzie zbyt rzadkie lub wody jeśli wyda wam się tępe. Odłożyć na 10 minut i przykryć ściereczka aby nie wyschło.3
Przygotować farsz: mięso (może być to, na którym gotowaliście rosół) wymieszać z posiekaną kolendrą, startym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną cebulką, całość doprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, odstawić.4
Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty o boku 5 cm, na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę farszu, sklejać rogi, formując coś w rodzaju sakiewki. Odkładać na omączony blat, przykrywać ściereczką, aby pierożki nie wyschły.5
W garnku gotujemy wodę, a na garnku ustawiamy bambusowy koszyczek do gotowania na parze, wyłożony papierem do pieczenia lub liśćmi kapusty, które lekko dziurawimy czubkiem noża aby para wodna miała jak dostać się do pierożków.6
Układamy pierożki w koszyczku w niewielkich odległościach, ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na parze pod przykryciem około 10 minut. Pierożki można też gotować bezpośrednio we wrzątku (oryginalnie gotuje się je w zupie). Postępujemy wtedy jak z tradycyjnymi pierogami: gotujemy wrzątek, solimy, wrzucamy partiami pierożki i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia, wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.7
Do miseczek nalewamy zupę, przyprawiamy olejem sezamowym, do każdej porcji wkładamy ugotowane pierożki i posypujemy pokrojoną zieloną cebulką. Podajemy na ciepło.Składniki
2 ćwiartki z kurczaka (mam że swojego kurczaka brojler),
2 duże marchewki,
1 gałązka selera,
1 liść pora,
1 gałązka lubczyk – magii,
5 ziarenek ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
ulubiona przyprawa w formie jarzynki,
1 pęczek natki pietruszki,
6-8 ziemniaków,
6-8 łyżek ryżu w(zależności od gęstości kto jaką lubi),
szczypta pieprzu czarnego.
REKLAMAPrzygotowanie
Do garnka wlać około 2 litrów wody dodać ćwiartki podzielone na części (miałam już mrożone), wykroić marchew, chwilę pogotowaćNastępnie dodać pokrojony liść pora i selera oraz ziela angielskie i liście laurowe, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę
Oraz ryż i również gotować na wolnym ogniu
do czasu miękkości ziemniaków i ryżu.
Gdy ziemniaki z ryżem są już miękkie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki,
Zagotować.
-
AutorWpisy
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.