Witamy Fora Znalezione w sieci Kuchnia Wrocławska – historia z garnkiem w tle

Otagowane: ,

Przeglądasz 9 wpisów - od 191 do 199 (z 199)
  • Autor
    Wpisy
  • AvatarChłopiec Papuśny
    Participant
    Liczba postów: 3685

    Rosół (może być z kostki) 1,5 litra
    pół piersi z kurczaka
    5-6 pieczarek
    5 grzybków mun (nie koniecznie)
    duża cebula
    pół puszki pędów bambusa
    2 łyżki ostrego keczupu
    2 łyżki przyprawy Sambal Oelek
    2 łyżki octu winnego
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    2 małe jajka
    2 łyżki sosu sojowego
    łyżka mąki ziemniaczanej
    Przygotowanie
    Cebule pokroić w piórka, kurczka pokroić w małe kawałeczki wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować 10 minut. Dorzucić wczesniej namoczone, pokrojone w paseczki grzyby mun. Pieczarki pokroić w plastry dorzucić do zupy razem z bambusem. Gotować kolejne 10 minut. Rozbełtane w szklance jajko powoli wlewać do gotującej się zupy, ciągle mieszając widelcem (z jajek mają powstać taki drobniutkie wstążeczki – kłaczki). Zupę doprawić octem, keczupem , przyprawą sambal oelek, sosem sojowym i przecierem. Na konieć wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie (odrobina) mąkę ziemniaczaną. Zagotować.

    AvatarChłopiec Papuśny
    Participant
    Liczba postów: 3685
    AvatarChłopiec Papuśny
    Participant
    Liczba postów: 3685

    chili con carne

    Przygotowanie:
    20 minut
    Gotowanie:
    60 minut
    Danie gotowe w:
    80 minut
    Kalorie:
    113 kcal/ 100 g
    Liczba porcji:
    4
    GŁÓWNE SKŁADNIKI
    WERSJA NR.1
    500 g mielonej wołowiny
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    1 czerwona papryka
    2 pomidory
    200 g czerwonej fasoli z puszki
    200 g kukurydzy z puszki
    100 ml bulionu warzywnego
    1 łyżka oliwy
    1 łyżka chili
    1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka cukru
    WERSJA NR. 2
    500 g mięsa wieprzowego
    1 czerwona papryka
    2 łyżki chili
    2 cebule
    3 ząbki czosnku
    2 pomidory
    1 puszka czerwonej fasoli
    1/2 szklanki bulionu
    2 łyżki oliwy
    2 łyżki słodkiej papryki
    2 łyżki curry
    sól
    pieprz
    Główne składniki chili con carne to kwintesencja kuchni meksykańskiej: papryka chili, drobno krojone mięso mielone, cebula, pomidory, fasola i kukurydza. To pikantne danie podaje się zwykle z tortillą, nachos, tacos lub gotowanym ryżem

    Sposób przygotowania:

    Wersja nr.1:

    Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, chili i kmin rzymski, całość smaż przez kilka minut, mieszając
    Stopniowo dodawaj zmieloną wołowinę, mieszając
    Dodaj obrane, pokrojone w ćwiartki pomidory, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu
    Duś pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając
    Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś całość przez kolejne 10 minut
    Dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj pod przykryciem jeszcze przez 5 minut
    Gotową potrawę podlewaj stopniowo gorącym bulionem, aż uzyska konsystencję gęstego sosu.
    Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z białym ryżem lub z plackami tortilli
    Gotowe chili doskonale prezentuje się polane odrobiną śmietany. W wydaniu bardziej dietetycznym możesz również podawać chili con carne na liściach sałaty. Jeśli przygotujesz większą ilość, potrawa będzie znakomicie smakować również następnego dnia, może także zostać bez problemu zamrożona. W wersji marokańskiej przepis na chili con carne możesz na koniec wzbogacić o dodatek szczypty cynamonu oraz kilku kostek gorzkiej czekolady.

    Wersja nr.2 :

    Mięso oczyszczamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.Obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Myjemy paprykę i kroimy ją na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej naszą posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę. Obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i wrzucamy na patelnię do cebuli i papryki
    Do warzyw na patelni dodajemy zmielone przez nas wcześniej mięso. Wszystko zalewamy 1/2 szklanki bulionu. Mieszamy i dusimy na małym ogniu
    Pomidory myjemy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dorzucamy je do warzyw i mięsa na patelnię
    Czerwoną fasolę z puszki odcedzamy i opłukujemy wodą na sicie. Dodajemy ją do duszącego się mięsa z warzywami. Dokładnie wszystko mieszamy
    Na patelnię dodajemy 2 łyżki chili, 2 łyżki słodkiej papryki i 2 łyżki curry. Całość doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.Chili con carne przekładamy na talerze i podajemy jeszcze gorące

    AvatarChłopiec Papuśny
    Participant
    Liczba postów: 3685
    Avatarksantypa_75
    Participant
    Liczba postów: 1

    Jedzenie mięsa jest niefajne. A ponieważ nie sądzę bym umiała Cię przekonać (wiesz , niska samoocena:) , nie będę się z Tobą kopała 🙂

    AvatarChłopiec Papuśny
    Participant
    Liczba postów: 3685

    Wiesz. Wcale tak duzo miesa nie jadam. Jak juz to kurczaka. Kiełbas praktycznie nie ruszam. Nie smakune mi zbytnio. A na gotowanie i zajmowanie sie wyliczaniem co ile bialka nie chce mi sie. 🙂 Zawsze moźemy się umówić. Może akurat mnie przekonsz.😉

    AvatarChłopiec Papuśny
    Participant
    Liczba postów: 3685

    Zupa wonton (Wonton soup)

    Zupa wonton to chyba jedna z bardziej znanych orientalnych zup, podczas naszej podróży po Azji jedliśmy ją wielokrotnie i mimo różnic zależnych od regionu, nadzienia pierożków czy przypraw użytych do jej przygotowania przez lokalnych kucharzy, smakowała zawsze po prostu dobrze. Zupę wonton możecie też samodzielnie przygotować w domu. Poniżej podaję przepis, który zaadaptowałam do polskich warunków. Oryginalnie zupę wonton przygotowuje się na długo gotowanym bulionie, koniecznie z dodatkiem wieprzowiny (nóżki i tym podobne historie) ale ja odtworzyłam dla Was jej smak używając esencjonalnego, swojskiego rosołu, gotowanego na wołowinie, kurczaku i piersi kaczki. Ważne, żeby rosół, którego użyjecie był wyrazisty w smaku, wtedy Wy też poczujecie Azję w swojej kuchni 🙂

    pierożki zupa wonton

    Składniki na 8 porcji:
    Na zupę:

    ~ 2 litry rosołu (intensywnego w smaku)
    ~ 4 cm imbiru
    ~ 4 łyżki jasnego sosu sojowego
    ~ 2 łyżki sosu rybnego
    ~ kilka kropli oleju sezamowego (do podania)
    ~ 2-3 zielone cebulki (+ do podania)
    ~ 2-3 gałązki świeżej kolendry
    ~ 3 ząbki czosnku

    Na ciasto:

    ~ 2 szklanki mąki pszennej
    ~ 1 jajko
    ~ 1/3 szklanki gorącej wody
    ~ 1/2 łyżeczki soli

    Na farsz:

    ~ 400 g zmielonego mięsa (gotowane lub surowe, użyłam wołowiny)
    ~ 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
    ~ 2 cm imbiru
    ~ 1 ząbek czosnku
    ~ 3 sztuki zielonej cebulki (biała część)
    ~ 2 łyżki sosu sojowego
    ~ 1 łyżka oleju sezamowego

    DRUKUJ PRZEPIS
    1
    Przygotować zupę: podgrzać rosół, dodać do niego pokrojony w plasterki imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić sosem sojowy i sosem rybnym, dorzucić zieloną cebulkę oraz gałązki kolendry, gotować na małym ogniu około 15 minut.

    2
    Przygotować ciasto: z podanych składników zagnieść plastyczne, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki jeśli będzie zbyt rzadkie lub wody jeśli wyda wam się tępe. Odłożyć na 10 minut i przykryć ściereczka aby nie wyschło.

    3
    Przygotować farsz: mięso (może być to, na którym gotowaliście rosół) wymieszać z posiekaną kolendrą, startym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną cebulką, całość doprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, odstawić.

    4
    Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty o boku 5 cm, na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę farszu, sklejać rogi, formując coś w rodzaju sakiewki. Odkładać na omączony blat, przykrywać ściereczką, aby pierożki nie wyschły.

    5
    W garnku gotujemy wodę, a na garnku ustawiamy bambusowy koszyczek do gotowania na parze, wyłożony papierem do pieczenia lub liśćmi kapusty, które lekko dziurawimy czubkiem noża aby para wodna miała jak dostać się do pierożków.

    6
    Układamy pierożki w koszyczku w niewielkich odległościach, ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na parze pod przykryciem około 10 minut. Pierożki można też gotować bezpośrednio we wrzątku (oryginalnie gotuje się je w zupie). Postępujemy wtedy jak z tradycyjnymi pierogami: gotujemy wrzątek, solimy, wrzucamy partiami pierożki i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia, wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

    7
    Do miseczek nalewamy zupę, przyprawiamy olejem sezamowym, do każdej porcji wkładamy ugotowane pierożki i posypujemy pokrojoną zieloną cebulką. Podajemy na ciepło.

    AvatarChłopiec Papuśny
    Participant
    Liczba postów: 3685

    Składniki
    2 ćwiartki z kurczaka (mam że swojego kurczaka brojler),
    2 duże marchewki,
    1 gałązka selera,
    1 liść pora,
    1 gałązka lubczyk – magii,
    5 ziarenek ziela angielskiego,
    2 liście laurowe,
    ulubiona przyprawa w formie jarzynki,
    1 pęczek natki pietruszki,
    6-8 ziemniaków,
    6-8 łyżek ryżu w(zależności od gęstości kto jaką lubi),
    szczypta pieprzu czarnego.
    REKLAMA

    Przygotowanie
    Do garnka wlać około 2 litrów wody dodać ćwiartki podzielone na części (miałam już mrożone), wykroić marchew, chwilę pogotować

    Następnie dodać pokrojony liść pora i selera oraz ziela angielskie i liście laurowe, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

    Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę

    Oraz ryż i również gotować na wolnym ogniu

    do czasu miękkości ziemniaków i ryżu.

    Gdy ziemniaki z ryżem są już miękkie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki,

    Zagotować.

    AvatarChłopiec Papuśny
    Participant
    Liczba postów: 3685
Przeglądasz 9 wpisów - od 191 do 199 (z 199)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.