Witamy › Fora › Rozmowy DDA/DDD › cześć…
-
AutorWpisy
-
Jestem tu nowa. Nawet nie wiem czy to właściwe miejsce.
Muszę to komuś napisać. Mam 23 lata. Mój tata po raz kolejny wyszedł z domu. Nie wiem gdzie jest, ostatnim razem pojechał do rodziny na drugim końcu Polski, a teraz od paru dni odgrażał się że "wywinie numer". On ma 72 lata. I jest po prostu głupi. Nagle, raz w miesiącu nie interesuje go czy jest chory, ani czy ma gdzie pójść. Nie wiem co mam robić. Mam dość. Wiem, że to sie już nie zmieni, ale co zrobię jeśli coś mu się stanie?
Musiałam to chociaż napisać,Witaj Errato
Mam podobną sytuację, jestem ddd, mam 23 lata a mój ojciec ma 78lat i jest chory, to ma coś wspólnego z otępieniem, nie za bardzo zdaje sobie sprawę co się dzieje, jaki jest dzień, a czasami nie wie jaka jest pora dnia. Rozumiem twój niepokój… Takie niepokojące uczucie zbliżania się czegoś nieuchronnego…czemu nie można zapobiec.Dziękuję za odpowiedź.
Czy Twój ojciec ma problem z alkoholem? Mój ma. Miał zawsze. Jest chory na serce, miażdżycę… odstawił tabletki, bo alkohol jest dla niego ważniejszy. Ale nawet kiedy jest trzeźwy, nie zdaje sobie sprawy jaką krzywde sobie wyrządza. Nie docierają do niego argumenty, on wie lepiej, on "p…li tabletki". Boże.. on już się nie zmieni, ale nie mogę przestać myślęć, żeby tylko nic mu się nie stało.Nie, mój ojciec nigdy nie miał tego problemu. Nasza rodzina jest dysfunkcyjna, różnica wieku moich rodziców jest bardzo duża, takie małżeństwo z rozsądku, mam wrażenie że zamiast ojca mam dziadka:( …strasznie głupie uczucie
Wiem chyba co czujesz, też mam dużo starszych rodzicow (72 lata – tata, 60 – mama). Mam jeszcze o 15 lat starszego brata. Odkąd pamiętam, boję się że moich rodziców zabraknie. To jest przerażające.
Jak duża jest różnica więku między Twoimi rodzicami?
Edytowany przez: Errata, w: 2008/05/02 00:43
Moja mama ma 55 lat, jestem najmłodsza w rodzinie, a do tego mieszka z nami siostra ojca, która ma 85 lat, nie raz budzę się w nocy i nasłuchuję czy oddychają…
Hej ja mam 22 lata mój tata ma 66 lat a różnica miedzy mama a tata jest 12 lat…ja nie traktuje mojego taty jak dziadka, ale od zawsze jak pamietam był chory na serce i mi powtarzał ze mam go nie denerwować, bo moze dostać zawału oraz to ze jest stary i nie ma juz sily na nic, bardzo mi to siadło na psychike i wstydzilam sie tego ile ma lat. Na szczęscie młodo wyglada i znajomym zawsze klamalam ze ma mniej 😉 ale tez mam tak jak Ty ze nadsłuchuję czy odycha czy sie rusza…zwłaszcza teraz jak zachorował na raka i walczy z ta paskudna chorobą…:(
witam Was, ja też mam 22 lata, a mój ojciec 63; ma niesamowitą krzepę, siłę i uwielbia udowadniać kto w domu rządzi… ma bardzo duży problem z alkoholem, a my w sumie z nim… również boję się utraty…utraty mamy, bo mi na niej zależy, bo jej potrzebuję, tak jak ona mnie (a przynajmniej tak mi się wydaje)…
i absolutnie nie potrafię tego zrozumieć jak można się wstydzić wieku własnego rodzica? chyba ważniejsze jest to kim on jest, a nie ile lat ma? prawda?W dzieciństwie to działa na innych prawach…wsród kolezanek i kolegów, kazdy sie chwali jakich to ma mlodych rodziców, a jak ktoś mowił ze jego rodzić miał duzo lat ,to sie nasmiewali…a ja nigdy nie chciałam dopóscić do tego, wiec kłamałam…teraz już tak nie mam jestem dojrzalsza niż wtedy, wiec wieku mojego taty sie juz nie wstydze 🙂
-
AutorWpisy
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.