Witamy Fora Rozmowy DDA/DDD Depakine Chrono 300

Przeglądasz 10 wpisów - od 1 do 10 (z 16)
  • Autor
    Wpisy
  • Radzyn
    Uczestnik
      Liczba postów: 79

Witam 🙂

Mam 24 lata. Dwa tygodnie temu poszedłem do Pani psycholog w Warszawie. Zdecydowałem się, ponieważ nie radziłem ze sobą. Ciągle wahania nastroju, niskie poczucie wartości. Pani psycholog oceniła, że jestem bardzo typową osobą DDA. Mama i Tata bardzo lubili pić. Teraz są akurat wszyci. Psycholog skierowała mnie do psychiatry, ten mi przepisał stabilizator nastroju o nazwie Depakine Chrono 300 mg. Od dziś zacząłem brać. Fakt od razu mi się poprawił humor jak i poczucie pewności. Ale czytam o tym leku jakie ma efekty uboczne takie jak: Lysienie, tycie. To mnie martwi bo jestem przewrażliwiony na punkcie siebie. Zdrowie i uroda mimo, że facet jestem. A z łysienie niedawno wygrałem. Ktoś z Was brał ten lek jako stabilizator nastroju do czasu gdy nie rozpocznie się terapii?

Edytowany przez: Radzyn, w: 2009/11/20 20:36

Donatta
      Uczestnik
        Liczba postów: 191

nie rozumiem, po jednej wizycie przepisała ci tabletki szczęścia i do widzenia ???

ja bym ich nie brała tylko poszła do innego lekarza

Radzyn
        Uczestnik

Hmm znaczy Ona nie przepisała bo psychologowie nie mogą. Poleciła mi psychiatrę, który może mi przepisać. Opowiedziałem psychiatrze o swoich problemach no i sam przyznał, że potrzebny stabilizator nastroju. Trochę mnie jedna rzecz zmartwiła. Psychiatra okazał się też… ginekologiem. Ma dwa specjalizacje ginekologii. I to mnie martwi. Nawet bardzo.

A Psycholog akurat bardzo dobra. Poświęciła mi godzinę a wczoraj prawie dwie godziny. Tabletkę wczoraj wziąłem. Oby to ze mnie jakiegoś "głupka" nie zrobiło

Donatta
          Uczestnik
            Liczba postów: 191

ja bym nie ryzykowała

to nie są witaminy w końcu

psychikę ma sie jedną

Radzyn
            Uczestnik

A nic nie stanie się jak nie wezmę jutro. Na razie raz wziąłem ale organizm mógł się przyzwyczaić. Boję się 🙁

Radzyn
              Uczestnik

W sumie mogę spróbować brać do czwartku, kiedy mam wizytę u psychiatry. Zawsze mam prawo się wycofać. Chyba jakiś trwałych szkód ten lek mi nie zrobi?

Torquemado
                Uczestnik
                  Liczba postów: 901

Wiesz, jak chcesz się męczyć ze swoim nastrojem i czekać aż wątpliwa terapia przyniesie Ci pomoc, to nie bierz leków, a jak chcesz się poczuć lepiej, to bierz tabletki i ciesz się lepszym samopoczuciem.

BlackDalia
                  Uczestnik
                    Liczba postów: 25

Jeżeli lekarz Ci przepisał to bierz i nie snuj teorii spisku. Takie leki nie działają od razu, skoro to stabilizator to moze mylisz poprawę nastroju z manią? Trzeba brać dłuższy czas, a skutki uboczne zwykle dotyczą niewielkiej grupy, ale producent leku musi uprzedzić. Poza tym jest to lek przeciwpadaczkowy, którego nagłe odstawienie grozi atakiem. I uzależnień żadnych nie powoduje raczej, wiec nie panikuj;)

eman
                    Uczestnik
                      Liczba postów: 29

1. jeśli bierzesz tabletki od kilku dni, nie mogły nawet zadziałać.
                      to placebo. mogą zacząć działać najwcześniej po kilku tygodniach.
                      2. najlepiej łączyć farmakoterapię z psychoterapią, bo tak przepracowujesz
                      swoje problemy i jesteś jednocześnie pod stałym nadzorem, co jest szczególnie ważne,
                      jeśli skutki uboczne faktycznie wystąpią
                      3. skutki uboczne są oczywiście możliwe, ale po to jest lekarz-psychiatra, by
                      konsultować z nim przebieg leczenie (nie u wszystkich efekty uboczne się
                      ujawniają, u Ciebie też tak może być).
                      4. jeśli jednak zauważysz skutki uboczne – możesz zmienić lek na łagodniejszy.
                      ale i tak warto się zastanowić, co ważniejsze: lepsze samopoczucie czy wygląd?
                      lepsze funkcjonowanie w życiu czy włosy? 😉

Radzyn
                      Uczestnik

Powiem tak. Po dwóch dniach przestałem brać te leki. Bardzo źle się czułem. Ale od tego momentu dobrze się czuje. Po drugiej wizycie u psycholog zmieniłem swoje perspektywy i patrzenie na świat. Zacząłem na nowo poznawać swoje uczucia, ruch a tym bardziej siebie 🙂 Umiem kontrolować swoje emocje, przestaje siebie się wstydzić a tym bardziej wyrażać swoją opinię 🙂 Po prostu przestałem przejmować się błahostkami. A jak coś mnie nachodzi to mówię sobie "To tylko moja psycha ukazuje fałszywy obraz" 🙂

A po drugie prawdopodobnie mogę mieć niedoleczone… ADHD ale z tym idę za dwa tygodnie do psycholog. Zawsze byłem dzieckiem ruchliwym osobą która lubi robić wiele rzeczy na raz. A do tego DDA to niezły mix 😉

Edytowany przez: Radzyn, w: 2009/11/30 23:56

Przeglądasz 10 wpisów - od 1 do 10 (z 16)
                      • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.