Witamy Fora Znalezione w sieci Kuchnia Wrocławska – historia z garnkiem w tle

Otagowane: ,

Przeglądasz 10 wpisów - od 181 do 190 (z 200)
  • Autor
    Wpisy
  • Chłopiec PapuśnyChłopiec Papuśny
    Uczestnik
    Liczba postów: 3688

    Łazanki trochę inaczej. Wklejam adres bo sam robiłem i są naprawdę pyszne.

    https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/dania-glowne/351-lazanki-z-biala-kapusta

    Chłopiec PapuśnyChłopiec Papuśny
    Uczestnik
    Liczba postów: 3688

    Polecam na dzień. 🙂

    Chłopiec PapuśnyChłopiec Papuśny
    Uczestnik
    Liczba postów: 3688

    Składniki na wodzionka, czyli śląska zupa z czerstwego chleba
    5-6 kromek mocno czerstwego chleba
    6 ząbków czosnku
    15-20 dag słoniny
    4 szklanki bulionu
    sól
    2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
    To Ci się przyda!

    Obrane ząbki czosnku bardzo drobno posiekaj, następnie rozetrzyj ze sporą szczyptą soli. Chleb pokrój na sporą kostkę.
    Słoninę pokrój na małą kostkę, wrzuć na patelnię, lekko posól i wytop chrupiące skwarki.
    Bulion doprowadź do wrzenia.
    Kostki chleba i czosnek rozłóż do 4 talerzy, dodaj skwarki i po łyżce wytopionego z nich tłuszczu. Zalej wrzącym bulionem.
    Posyp natką pietruszki i od razu podawaj.

    Dodatkowe informacje Zupa najlepiej smakuje na domowym, mięsnym bulione, niemniej jednak można ją również przygotować na bulionie z kostki.
    Smak zupa będzie miała bogatszy, jeśli do jej przygotowania użyjesz wędzonej słoniny.

    Chłopiec PapuśnyChłopiec Papuśny
    Uczestnik
    Liczba postów: 3688
    Chłopiec PapuśnyChłopiec Papuśny
    Uczestnik
    Liczba postów: 3688
    Chłopiec PapuśnyChłopiec Papuśny
    Uczestnik
    Liczba postów: 3688

    Dla mojego kochania 🙂

    Chłopiec PapuśnyChłopiec Papuśny
    Uczestnik
    Liczba postów: 3688
    bwalaszczykbwalaszczyk
    Uczestnik
    Liczba postów: 20
    Chłopiec PapuśnyChłopiec Papuśny
    Uczestnik
    Liczba postów: 3688
    Chłopiec PapuśnyChłopiec Papuśny
    Uczestnik
    Liczba postów: 3688

    Warzywne kotleciki to doskonała alternatywa dla kotletów mięsnych. Możesz je robić nie tylko z ziemniaków, ale również cukinii czy marchewki. Doskonale pasuje do nich sos na bazie jogurtu z dodatkiem świeżych ziół i czosnku.

    Składniki:

    – 3 ziemniaki
    – 1 średnia cukinia
    – 1 marchewka
    – 5 łyżek mąki orkiszowej (można zastąpić razową lub pszenną)
    – 1 jajko
    – sól i pieprz do smaku
    – oliwa do smażenia

    Do podania:

    – 1 szklanka jogurtu naturalnego
    – 2 ząbki czosnku
    – 2 łyżki szczypiorku
    – sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania:

    Przygotuj sos: jogurt wymieszaj z posiekanym szczypiorkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

    Przygotuj kotleciki: Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp solą i umieść na sitku na ok. 20-30 minut, żeby osączyć z nadmiaru soku. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Odciśnij z nadmiaru płynu (zachowaj nieco soku na wszelki wypadek). Wszystkie warzywa wymieszaj razem z jajkiem i mąką oraz solą i pieprzem na gęstą masę. Z masy formuj małe kotleciki, smaż na rozgrzanej oliwie. Podawaj z sosem.
    Więcej: http://popierwszenatura.gazeta.pl/naturalnie_ugotuj/7,166895,24137961,dobrze-zjedz-kazdego-dnia-kilka-przepisow-na-zdrowe-dania-na.html#s=BoxLSLink

Przeglądasz 10 wpisów - od 181 do 190 (z 200)
  • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.