Witamy Fora Znalezione w sieci Kuchnia Wrocławska – historia z garnkiem w tle

Otagowane: ,

Przeglądasz 10 wpisów - od 191 do 200 (z 200)
  • Autor
    Wpisy
  • Chłopiec Papuśny
    Uczestnik
      Liczba postów: 3706

      Rosół (może być z kostki) 1,5 litra
      pół piersi z kurczaka
      5-6 pieczarek
      5 grzybków mun (nie koniecznie)
      duża cebula
      pół puszki pędów bambusa
      2 łyżki ostrego keczupu
      2 łyżki przyprawy Sambal Oelek
      2 łyżki octu winnego
      2 łyżeczki przecieru pomidorowego
      2 małe jajka
      2 łyżki sosu sojowego
      łyżka mąki ziemniaczanej
      Przygotowanie
      Cebule pokroić w piórka, kurczka pokroić w małe kawałeczki wrzucić do wrzącego rosołu. Gotować 10 minut. Dorzucić wczesniej namoczone, pokrojone w paseczki grzyby mun. Pieczarki pokroić w plastry dorzucić do zupy razem z bambusem. Gotować kolejne 10 minut. Rozbełtane w szklance jajko powoli wlewać do gotującej się zupy, ciągle mieszając widelcem (z jajek mają powstać taki drobniutkie wstążeczki – kłaczki). Zupę doprawić octem, keczupem , przyprawą sambal oelek, sosem sojowym i przecierem. Na konieć wlać rozpuszczoną w zimnej wodzie (odrobina) mąkę ziemniaczaną. Zagotować.

      Chłopiec Papuśny
      Uczestnik
        Liczba postów: 3706
        Chłopiec Papuśny
        Uczestnik
          Liczba postów: 3706

          chili con carne

          Przygotowanie:
          20 minut
          Gotowanie:
          60 minut
          Danie gotowe w:
          80 minut
          Kalorie:
          113 kcal/ 100 g
          Liczba porcji:
          4
          GŁÓWNE SKŁADNIKI
          WERSJA NR.1
          500 g mielonej wołowiny
          1 cebula
          2 ząbki czosnku
          1 czerwona papryka
          2 pomidory
          200 g czerwonej fasoli z puszki
          200 g kukurydzy z puszki
          100 ml bulionu warzywnego
          1 łyżka oliwy
          1 łyżka chili
          1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
          1 łyżeczka oregano
          1 łyżeczka cukru
          WERSJA NR. 2
          500 g mięsa wieprzowego
          1 czerwona papryka
          2 łyżki chili
          2 cebule
          3 ząbki czosnku
          2 pomidory
          1 puszka czerwonej fasoli
          1/2 szklanki bulionu
          2 łyżki oliwy
          2 łyżki słodkiej papryki
          2 łyżki curry
          sól
          pieprz
          Główne składniki chili con carne to kwintesencja kuchni meksykańskiej: papryka chili, drobno krojone mięso mielone, cebula, pomidory, fasola i kukurydza. To pikantne danie podaje się zwykle z tortillą, nachos, tacos lub gotowanym ryżem

          Sposób przygotowania:

          Wersja nr.1:

          Na patelni zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, chili i kmin rzymski, całość smaż przez kilka minut, mieszając
          Stopniowo dodawaj zmieloną wołowinę, mieszając
          Dodaj obrane, pokrojone w ćwiartki pomidory, łyżeczkę cukru, szczyptę soli i pieprzu
          Duś pod przykryciem przez 20 minut, co jakiś czas mieszając
          Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i duś całość przez kolejne 10 minut
          Dodaj fasolę i kukurydzę, gotuj pod przykryciem jeszcze przez 5 minut
          Gotową potrawę podlewaj stopniowo gorącym bulionem, aż uzyska konsystencję gęstego sosu.
          Przed podaniem posyp świeżą kolendrą. Podawaj z białym ryżem lub z plackami tortilli
          Gotowe chili doskonale prezentuje się polane odrobiną śmietany. W wydaniu bardziej dietetycznym możesz również podawać chili con carne na liściach sałaty. Jeśli przygotujesz większą ilość, potrawa będzie znakomicie smakować również następnego dnia, może także zostać bez problemu zamrożona. W wersji marokańskiej przepis na chili con carne możesz na koniec wzbogacić o dodatek szczypty cynamonu oraz kilku kostek gorzkiej czekolady.

          Wersja nr.2 :

          Mięso oczyszczamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa.Obieramy cebulę i drobno ją siekamy. Myjemy paprykę i kroimy ją na małe kawałeczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szklimy na niej naszą posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną paprykę. Obieramy czosnek, przeciskamy go przez praskę i wrzucamy na patelnię do cebuli i papryki
          Do warzyw na patelni dodajemy zmielone przez nas wcześniej mięso. Wszystko zalewamy 1/2 szklanki bulionu. Mieszamy i dusimy na małym ogniu
          Pomidory myjemy i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dorzucamy je do warzyw i mięsa na patelnię
          Czerwoną fasolę z puszki odcedzamy i opłukujemy wodą na sicie. Dodajemy ją do duszącego się mięsa z warzywami. Dokładnie wszystko mieszamy
          Na patelnię dodajemy 2 łyżki chili, 2 łyżki słodkiej papryki i 2 łyżki curry. Całość doprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.Chili con carne przekładamy na talerze i podajemy jeszcze gorące

          Chłopiec Papuśny
          Uczestnik
            Liczba postów: 3706
            ksantypa_75
            Uczestnik
              Liczba postów: 1

              Jedzenie mięsa jest niefajne. A ponieważ nie sądzę bym umiała Cię przekonać (wiesz , niska samoocena:) , nie będę się z Tobą kopała 🙂

              Chłopiec Papuśny
              Uczestnik
                Liczba postów: 3706

                Wiesz. Wcale tak duzo miesa nie jadam. Jak juz to kurczaka. Kiełbas praktycznie nie ruszam. Nie smakune mi zbytnio. A na gotowanie i zajmowanie sie wyliczaniem co ile bialka nie chce mi sie. 🙂 Zawsze moźemy się umówić. Może akurat mnie przekonsz.😉

                Chłopiec Papuśny
                Uczestnik
                  Liczba postów: 3706

                  Zupa wonton (Wonton soup)

                  Zupa wonton to chyba jedna z bardziej znanych orientalnych zup, podczas naszej podróży po Azji jedliśmy ją wielokrotnie i mimo różnic zależnych od regionu, nadzienia pierożków czy przypraw użytych do jej przygotowania przez lokalnych kucharzy, smakowała zawsze po prostu dobrze. Zupę wonton możecie też samodzielnie przygotować w domu. Poniżej podaję przepis, który zaadaptowałam do polskich warunków. Oryginalnie zupę wonton przygotowuje się na długo gotowanym bulionie, koniecznie z dodatkiem wieprzowiny (nóżki i tym podobne historie) ale ja odtworzyłam dla Was jej smak używając esencjonalnego, swojskiego rosołu, gotowanego na wołowinie, kurczaku i piersi kaczki. Ważne, żeby rosół, którego użyjecie był wyrazisty w smaku, wtedy Wy też poczujecie Azję w swojej kuchni 🙂

                  pierożki zupa wonton

                  Składniki na 8 porcji:
                  Na zupę:

                  ~ 2 litry rosołu (intensywnego w smaku)
                  ~ 4 cm imbiru
                  ~ 4 łyżki jasnego sosu sojowego
                  ~ 2 łyżki sosu rybnego
                  ~ kilka kropli oleju sezamowego (do podania)
                  ~ 2-3 zielone cebulki (+ do podania)
                  ~ 2-3 gałązki świeżej kolendry
                  ~ 3 ząbki czosnku

                  Na ciasto:

                  ~ 2 szklanki mąki pszennej
                  ~ 1 jajko
                  ~ 1/3 szklanki gorącej wody
                  ~ 1/2 łyżeczki soli

                  Na farsz:

                  ~ 400 g zmielonego mięsa (gotowane lub surowe, użyłam wołowiny)
                  ~ 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry
                  ~ 2 cm imbiru
                  ~ 1 ząbek czosnku
                  ~ 3 sztuki zielonej cebulki (biała część)
                  ~ 2 łyżki sosu sojowego
                  ~ 1 łyżka oleju sezamowego

                  DRUKUJ PRZEPIS
                  1
                  Przygotować zupę: podgrzać rosół, dodać do niego pokrojony w plasterki imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić sosem sojowy i sosem rybnym, dorzucić zieloną cebulkę oraz gałązki kolendry, gotować na małym ogniu około 15 minut.

                  2
                  Przygotować ciasto: z podanych składników zagnieść plastyczne, elastyczne ciasto, w razie potrzeby dodając mąki jeśli będzie zbyt rzadkie lub wody jeśli wyda wam się tępe. Odłożyć na 10 minut i przykryć ściereczka aby nie wyschło.

                  3
                  Przygotować farsz: mięso (może być to, na którym gotowaliście rosół) wymieszać z posiekaną kolendrą, startym imbirem, zmiażdżonym czosnkiem, posiekaną cebulką, całość doprawić sosem sojowym i olejem sezamowym, odstawić.

                  4
                  Ciasto rozwałkować na cienki placek, pokroić na kwadraty o boku 5 cm, na każdy kwadrat nałożyć łyżeczkę farszu, sklejać rogi, formując coś w rodzaju sakiewki. Odkładać na omączony blat, przykrywać ściereczką, aby pierożki nie wyschły.

                  5
                  W garnku gotujemy wodę, a na garnku ustawiamy bambusowy koszyczek do gotowania na parze, wyłożony papierem do pieczenia lub liśćmi kapusty, które lekko dziurawimy czubkiem noża aby para wodna miała jak dostać się do pierożków.

                  6
                  Układamy pierożki w koszyczku w niewielkich odległościach, ustawiamy na garnku z wrzącą wodą i gotujemy na parze pod przykryciem około 10 minut. Pierożki można też gotować bezpośrednio we wrzątku (oryginalnie gotuje się je w zupie). Postępujemy wtedy jak z tradycyjnymi pierogami: gotujemy wrzątek, solimy, wrzucamy partiami pierożki i gotujemy 1-2 minuty od wypłynięcia, wyciągamy na talerz za pomocą łyżki cedzakowej.

                  7
                  Do miseczek nalewamy zupę, przyprawiamy olejem sezamowym, do każdej porcji wkładamy ugotowane pierożki i posypujemy pokrojoną zieloną cebulką. Podajemy na ciepło.

                  Chłopiec Papuśny
                  Uczestnik
                    Liczba postów: 3706

                    Składniki
                    2 ćwiartki z kurczaka (mam że swojego kurczaka brojler),
                    2 duże marchewki,
                    1 gałązka selera,
                    1 liść pora,
                    1 gałązka lubczyk – magii,
                    5 ziarenek ziela angielskiego,
                    2 liście laurowe,
                    ulubiona przyprawa w formie jarzynki,
                    1 pęczek natki pietruszki,
                    6-8 ziemniaków,
                    6-8 łyżek ryżu w(zależności od gęstości kto jaką lubi),
                    szczypta pieprzu czarnego.
                    REKLAMA

                    Przygotowanie
                    Do garnka wlać około 2 litrów wody dodać ćwiartki podzielone na części (miałam już mrożone), wykroić marchew, chwilę pogotować

                    Następnie dodać pokrojony liść pora i selera oraz ziela angielskie i liście laurowe, gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa.

                    Gdy mięso jest już wystarczająco miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę

                    Oraz ryż i również gotować na wolnym ogniu

                    do czasu miękkości ziemniaków i ryżu.

                    Gdy ziemniaki z ryżem są już miękkie dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki,

                    Zagotować.

                    Chłopiec Papuśny
                    Uczestnik
                      Liczba postów: 3706
                      Chłopiec Papuśny
                      Uczestnik
                        Liczba postów: 3706
                      Przeglądasz 10 wpisów - od 191 do 200 (z 200)
                      • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.