Witamy › Fora › Rozmowy DDA/DDD › Zespół niezaspokojenia emocjonalnego
-
AutorWpisy
-
Jeżeli istnieje w karcie chorób to jest choroba. Jeżeli jej tam nie ma, tzn, ktoś próbuje ściągnąć kasę. Teraz wydźwięk pierdnięcia i związanych z nim emocji można nazwać syndromem… Abo chorobą. Poważniej brzmi, no nie. 🙂
Czy ktoś ma problemy psychiczne, to już jest inna bajka. DDA tym się nie wyleczy. To są zupełnie różne "rzeczy" (nie wiem jak to określić).DDA definiuje alkohol w rodzinie, a nie to że np. mogę mieć problem z wyrażeniem emocji, czy strachem przed ludźmi. To są składowe jakieś tam, wszystkie nie muszą występować.
Może nie szukaj na to terapii. Zgłoś się do psychiatry, a na pewno będzie wiedział gdzie Cię pokierować. W takich wypadkach najlepiej jest korzystać z przychodni przyszpitalnej.Anonim
1 sierpnia 2013 o 13:06Liczba postów: 869SmellyCat zapisz:
„Jutro pierwszy piątek miesiąca. Po mojej głowie chodzi myśl by iść na otwarty miting. Tylko obawiam się że tak jak zawsze zje mnie strach i myśl po co mi to. A wiem, że coraz bardziej tego potrzebuje, bo coraz trudniej jest mi żyć z cechami które mam.”Zawsze warto próbować. Każdy ma swoją drogę zdrowienia.
Trzymaj się dzielnie 🙂tomata zapisz:
„DDA nie jest żadną chorobą, symptomem ani zbiorem czegoś tam. ”
tomata zapisz:
” DDA tym się nie wyleczy. ”
:laugh: :laugh: :laugh:
Chcesz leczyc cos co nie jest choroba?tomata zapisz:
„DDA nie jest żadną chorobą, symptomem ani zbiorem czegoś tam. DDA jest PROGRAMEM ZMIAN OPARTYCH O SYSTEM 12 KROKÓW I nauczcie się raz na zawsze, że to nie ma nic wspólnego z tym co piszecie. Program ten wiąże się i jest skierowany do dorosłych osób które wychowywały się w rodzinie alkoholowej. W innych rodzinach mogły występować podobne zachowania i do tego przeznaczone są inne programy. DDA jest ściśle powiązane z AL-ANON i AA. Jeżeli przejdziecie sie na mityng DDA który ściśle realizuje założenia programu , obawiam się, że rozczarujecie się.<br><br>Edytowany przez: tomata, w: 2013/08/01 10:22”No ktozby mogl miec taki chaos w glowce i tak bledne opinie prezentowac z taka pewnoscia siebie, jak nie zakapturzony Piotrus? :cheer:
Ty mniej paplaj, a wiecej sluchaj i czytaj, nie mieszaj ludziom w glowach tym, co sobie wymysliles.
DDA nie jest zadnym programem, to program 12 krokow jest przeznaczony DLA osob z syndromem DDA.
DDA nie jest powiazane z AA ani z Al-Anon sa to po prostu wspolnoty pracujace na programie 12 krokow, kazda osobno i kazda nad innymi problemami.
Wspolnota DDA zrzesza osoby z syndromem DDA. Wspolnota Al-Anon osoby wspoluzaleznione (co owszem, moze sie laczyc w jednej osobie, ale nie musi).
Wspolnota AA jest dla TRZEZWYCH ALKOHOLIKOW. Nie wiem jak wspolnota Anonimowych Alkoholikow moglaby byc choroba. Ale ty pewnie wiesz…
„DDA jest PROGRAMEM ZMIAN OPARTYCH O SYSTEM 12 KROKÓW”
Pomylily sie tobie pojecia syndromu DDA, osoby DDA, mitingu dla osob DDA i jeszcze do tego programu 12 krokow.
Wiesz chociaz, co oznacz skrot DDA? 😛
Dorosle dziecko Alkoholika, czyli osobnika, a nie zaden program…
Byles kiedys na mitingu DDA? pracujesz na krokach?[color=#FF0000][size=4]SYNDROM DDA:
Zespół utrwalonych osobowościowych schematów funkcjonowania psychospołecznego powstałych w dzieciństwie w rodzinie alkoholowej, które utrudniają osobie adekwatny, bezpośredni kontakt z teraźniejszością i powodują psychologiczne zamknięcie się w traumatycznej przeszłości. Powoduje to przeżywanie i interpretowanie aktualnych wydarzeń i relacji przez pryzmat bolesnych doświadczeń z dzieciństwa. Zniekształcenia te nie są przez DDA uświadamiane. Schematy te są destrukcyjne i powodują wiele zaburzeń pacjenta w kontakcie z samym sobą oraz z innymi osobami, szczególnie z tymi, z którymi pacjent jest w bliskich związkach.
(Zofia Sobolewska-Mellibruda)[/size][/color]
[url]http://www.stowarzyszenie.edu.pl/pl/projekty-2010/program-partnerstwa-transgranicznego-kompetentna-pomoc-wspouzalenionym/syndrom-dda-objawy-przyczyny-i-leczenie[/url]Edytowany przez: Gonzopl, w: 2013/08/01 14:53
jak zwal tak zwal, czy zaburzenie czy choroba czy symptom,
jezeli ktos ma zaburzenie to zanczy ze odbiega od normalnosci co mozna dalej zwac zaburzeniem lub jeszcze dalej idac choroba, zalezy od ciezkosci zaburzen.
DDA jest zbiorem zaburzen a nie zalet.
dysfunkcja nie jest choroba ale moze do niej prowadzic.
jesli dda byloby zborem zalet danej jednostki nie nazwano by tego negatywnie. ( Dysfunkcja -jest wyrazeniem negatywnym, pomniejszajacym)Gonzopl zapisz:
„tomata zapisz:
„DDA nie jest żadną chorobą, symptomem ani zbiorem czegoś tam. ”
tomata zapisz:
” DDA tym się nie wyleczy. ”
:laugh: :laugh: :laugh:
Chcesz leczyc cos co nie jest choroba?tomata zapisz:
„DDA nie jest żadną chorobą, symptomem ani zbiorem czegoś tam. DDA jest PROGRAMEM ZMIAN OPARTYCH O SYSTEM 12 KROKÓW I nauczcie się raz na zawsze, że to nie ma nic wspólnego z tym co piszecie. Program ten wiąże się i jest skierowany do dorosłych osób które wychowywały się w rodzinie alkoholowej. W innych rodzinach mogły występować podobne zachowania i do tego przeznaczone są inne programy. DDA jest ściśle powiązane z AL-ANON i AA. Jeżeli przejdziecie sie na mityng DDA który ściśle realizuje założenia programu , obawiam się, że rozczarujecie się.<br><br>Edytowany przez: tomata, w: 2013/08/01 10:22”No ktozby mogl miec taki chaos w glowce i tak bledne opinie prezentowac z taka pewnoscia siebie, jak nie zakapturzony Piotrus? :cheer:
Ty mniej paplaj, a wiecej sluchaj i czytaj, nie mieszaj ludziom w glowach tym, co sobie wymysliles.
DDA nie jest zadnym programem, to program 12 krokow jest przeznaczony DLA osob z syndromem DDA.
DDA nie jest powiazane z AA ani z Al-Anon sa to po prostu wspolnoty pracujace na programie 12 krokow, kazda osobno i kazda nad innymi problemami.
Wspolnota DDA zrzesza osoby z syndromem DDA. Wspolnota Al-Anon osoby wspoluzaleznione (co owszem, moze sie laczyc w jednej osobie, ale nie musi).
Wspolnota AA jest dla TRZEZWYCH ALKOHOLIKOW. Nie wiem jak wspolnota Anonimowych Alkoholikow moglaby byc choroba. Ale ty pewnie wiesz…
„DDA jest PROGRAMEM ZMIAN OPARTYCH O SYSTEM 12 KROKÓW”
Pomylily sie tobie pojecia syndromu DDA, osoby DDA, mitingu dla osob DDA i jeszcze do tego programu 12 krokow.
Wiesz chociaz, co oznacz skrot DDA? 😛
Dorosle dziecko Alkoholika, czyli osobnika, a nie zaden program…
Byles kiedys na mitingu DDA? pracujesz na krokach?[color=#FF0000][size=4]SYNDROM DDA:
Zespół utrwalonych osobowościowych schematów funkcjonowania psychospołecznego powstałych w dzieciństwie w rodzinie alkoholowej, które utrudniają osobie adekwatny, bezpośredni kontakt z teraźniejszością i powodują psychologiczne zamknięcie się w traumatycznej przeszłości. Powoduje to przeżywanie i interpretowanie aktualnych wydarzeń i relacji przez pryzmat bolesnych doświadczeń z dzieciństwa. Zniekształcenia te nie są przez DDA uświadamiane. Schematy te są destrukcyjne i powodują wiele zaburzeń pacjenta w kontakcie z samym sobą oraz z innymi osobami, szczególnie z tymi, z którymi pacjent jest w bliskich związkach.
(Zofia Sobolewska-Mellibruda)[/size][/color]
[url]http://www.stowarzyszenie.edu.pl/pl/projekty-2010/program-partnerstwa-transgranicznego-kompetentna-pomoc-wspouzalenionym/syndrom-dda-objawy-przyczyny-i-leczenie[/url]<br><br>Edytowany przez: Gonzopl, w: 2013/08/01 14:53″Pocieszny jesteś Gonzuś. Widzę, że dalej nie przetrawiłeś mojej osoby. Nie ośmieszaj się i nie przekrecaj moich zdań i nie pisz że napisałem coś, czego nie napisałem. Lubisz odwracać kota ogonem.
Są powiązane. Wszystkie trzy zostały stworzone z problemu którym jest alkoholizm. Nie możemy zapominać, że alkoholizm to nie choroba jednej osoby, a całej rodziny pijącego. Na mityngi uczęszczam. Jestem również przedstawicielem grupy. 🙂
Nie przypominam sobie bym napisał, że wspólnota AA jest chorobą..
:whistle: Lubisz wyrywać tekst z kontekstu i pisać przeciwstawnie do tego tekstu, który jest napisany.Nie ośmieszaj się staruszku, nie rób z siebie.wszechwiedzącego. Sam fakt że jesteś alkoholikiem, pozwala dojrzeć Twój fałsz, zakłamanie i zaprzeczenia ktorymi posługujesz się w konwersacji np. ze mną.
http://dda.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=65
Nie ma czegoś takiego jak syndrom DDA
Przeczytaj wpierw, co to jest syndrom.Mam jednego takiego jak Ty pod dachem. Agresywnego trzeźwiejącego alkoholika.
Twoje teksty mnie nie ruszają. Znam ten system manipulacji. Cieszę się, że mam to za sobą.Tutaj ciekawy wywiad dlaczego syndrom DDA to mit i o terapeutach szarlatanach.
I parę innych. Również o stowarzyszeniu.
http://info.wiadomosci.gazeta.pl/szukaj/wiadomosci/dzieci+dda
Edytowany przez: tomata, w: 2013/08/01 16:33
tomata zapisz:
„Dla wyjaśnienia: Czy AA (anonimowy alkoholik), czy A (alkoholizm) jest chorobą?”
Jak zwykle udajesz i kłamiesz, zeby tatuś pasem nie dał…
Jednym z objawów syndromu DDA jest to, co tak ladnie i niezmiennie tu prezentujesz – nieumiejetność przyznania się do błędu, kłamstwa, atakowanie, awanturowanie się, lżenie innych. Tak, to te schematy z dzieciństwa, gdzie usiłowałes wykazać brak swojej winy z obawy przed konsekwencjami.
Gówno mnie obchodzi, kogo masz w domu, sadzę, ze jakiegoś tyrana, który tylko zakręcił butelkę i nic ze sobą nie robi.
Ale może być inaczej… To ty nie nadążasz za jego trzeźwieniem, pozostajesz nadal chory, jak wiele żon, którym już nie pasuje trzeźwy mąż, bo chcą być chore, chcą się awanturować, chcą być pijane na trzeźwo. taki ty jesteś i taki chcesz być.
Nie podpisuj mnie pod swojego tatusia, ogarnij się chłopcze.
widzę, że dla ciebie nazwanie kogoś alkoholikiem to obelga. :laugh:
jak ty mało rozumiesz ze swiata, ktory cie otacza….
Tak, kotku mamrotku, jestem trzeźwym alkoholikiem i jestem z siebie dumny. Potrafisz to ogarnąć? Nie sadzę, może kiedyś, jak zaczniesz się leczyć.
Bo widzisz… Różnica jest taka, że ja już leczenia nie potrzebuję, ty tak…
I jeszcze jedno…
Może tatusia udaje ci się wciągnąć w te swoje wredne gierki i awanturki, ze mną nie próbuj :laugh:
myślę, że celowo go zaczepiasz, tak jak mnie, zeby mieć pretekst do awantur. Lepiej się napij, bo to tak naprawdę cię korci…
Pozdrawiam.Kiedy Ty się nauczyć czytać ze zrozumieniem?:lol:
Każdy nie zaślepiony ninawiścią, zauważył, że to jest pytanie. Retoryczne oczywiście.
Czy Alkoholizm jest chorobą, czy anonimowi alkoholicy.
Odpuść sobie i nie pogrążaj się bardziej.
Twoja teza została obalona, teza o tym że kłamię.::)
Manipulant, oj nie ładnie, nie ładnie.Teraz dałeś popis swojej trzeźwości i zdtowienia…:silly:
Edytowany przez: tomata, w: 2013/08/01 17:05
Fajnie…..
obrazajcie jeden drugiego,
ale moze wroccie do tematu, bo byl fajnyHa! Mysle, ze jak najbardziej jestesmy w temacie.
Widzimy mechanizmy perfekcjonizmu na przyklad. Nie pozwala on przyznac sie nawet do malego bledu i kaze traktowac kazda uwage jako krytyke i atak.
Perfekcjonista nie odnosi sie do meritum sprawy, lecz broni sie, atakuje rozmowce, by jak najbardziej zagmatwac temat i uciec od tego, co jest jego podstawa. Przede wszystkim usiluje zdyskredytowac przeciwnika (jakiego widzi w rozmowcy) sadzac, ze przez to sam wydaje sie lepszy.zawsze myslalam ze na tym forun znajduja sie ludzie wyrozumiali, zawsze pomocni, poprostu fajni.
Im wiecej czytam postow tym bardziej ten wizerunek upada,
ludzie zamiast sie wspierac potrafia wyciagnac post sprzed 5 laty ( gdzie ktos pisal bardzo powazne i prywatne problemy) i obrocic to przeciw danej osobie. Masakra
I po co to, przeciez wszyscy wiemy ze piszac tu juz sie przyznajecie do bycia DDA, nikt nie musi mi tego wyrzucac w twarz.
ALbo ktos pisze ze ma problemy w realcjach z ojcem, w danym temacie wszyscy go wspieraja, zeby w nastepnym temacie tym samym temytem obrazic i zgnebic.
Nie wszyscy tak robia, ale niestety takie akcje sie zdarzaja i jest mi z tego powodu bardzo przykro -
AutorWpisy
- Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.