Witamy Fora Rozmowy DDA/DDD Złość

Przeglądasz 10 wpisów - od 11 do 20 (z 23)
  • Autor
    Wpisy
  • eldda
    Uczestnik
      Liczba postów: 1077

uczę się okazywać swoje niezadowolenie, ale kiedy muszę czekać na okazję żeby to wyrazić, złość narasta, bo nie ma ujścia i przelewam ją na inne sytuacje…
      kiedyś ukrywałam niezadowolenie i teraz mogę zacząć popadać w drugą skrajność…

Patrycja2
      Uczestnik
        Liczba postów: 7787

Jak ktoś ma zablokowaną złość, to jest ona zamieniana na smutek, czy lęk. To praca nad przekonaniami-uwierzenie,że ma się prawo do wyrażania złości i że nie jest ona jakąś "złą" emocją i że ten, kto ją odczuwa nie jest złym człowiekiem. Może są też inne przyczyny, ja o czym wiem, to piszę. Złość jest naturalną reakcją i bardzo potrzebną.

Elisiakrateczka
        Uczestnik
          Liczba postów: 16

minii zapisz:
          „A co jeśli nie umie się pływać a by się chciało ?:)”

Prawidłowa odpowiedz brzmi " to trzeba się nauczyć’. Tyle, że nauka pływania polega na wyzbyciu się lęku, a w przypadku ’ krzyczenia’ czego? Podaj mi sposób, z chęcia skorzystam 😉

minii
          Uczestnik
            Liczba postów: 220

Nie, prawidłowa odpowiedź to "próbować, próbować, próbować…" 🙂

eldda
            Uczestnik
              Liczba postów: 1077

nadal złość czuję i frustrację, czuję też, że ta złość zamienia się w smutek i przygnębienie, nie chcę zamieniać !!!
              tylko na czym/kim ją wyładować?
              ale to i tak sukces, że w ogóle poczułam złość 🙂

Elisiakrateczka
              Uczestnik
                Liczba postów: 16

o jaa, nie satysfakcjonuje mnie ta odpowiedz 😀

Rybcia88
                Uczestnik
                  Liczba postów: 39

Mnie tez nie bardzo. Czyli co, mam probowac sie zloscic? Przychodzi moment kiedy powinnam byc zla i co wtedy? Mam sobie wmawiac ’ jestem teraz zla, jestem teraz zla, jestem teraz zla’. Teraz powinnam isc na niego/nia nakrzyczec/ powiedziec 'jestem na ciebie zla bo zrobiles/as to i tamto’?

mala*
                  Uczestnik
                    Liczba postów: 702

Dobrze jest zastanowić się nad tym dlaczego ta osoba i jej zachowanie mnie denerwuje.
                    Często jest tak, że denerwują nas w kimś nasze własne wady. Dobrze jest przemyśleć tą sytuację. Może to przypomina nam jakieś trudne wydarzenie z dzieciństwa.

Możesz napisać list odreagowujący do tej osoby (oczywiście nie pokazując tego listu tej osobie) a potem go podrzeć i wyrzucić.

A najlepiej jest pójść na miting i się wygadać a rozwiązanie samo przyjdzie czy to od grupy czy to z programu 12 kroków, albo innych książek.

Edytowany przez: mala*, w: 2011/01/04 17:25

minii
                    Uczestnik
                      Liczba postów: 220

Elisiakrateczka, Rybcia88 – moja odpowiedź dotyczyła tego, że ktoś mówił, że nie umie krzyczeć.

Jak nauczyć się odczuwać złość? Nie dam wam jednej, cudownej rady odpowiedniej dla wszystkich. To są miesiące ćwiczeń na terapii.

ogniszka
                      Uczestnik
                        Liczba postów: 264

żeby odczuwać, trzeba sobie dać przyzwolenie na złość
                        zrozumieć,że złość nie jest "złą” emocją, tylko naturalną reakcją, kiedy ktoś przekracza nasze granice

Przeglądasz 10 wpisów - od 11 do 20 (z 23)
                      • Musisz być zalogowany aby odpowiedzieć na ten temat.